Categories:> Geen onderdeel van een categorie

Werk in opdracht

Met allerlei verzamelde spullen maak ik mijn mixed media schilderijen. Nu werd mij onlangs ook gevraagd of ik met persoonlijke spullen een schilderij kon maken.

Dit keer was het bedoeld voor een 40-jarig huwelijk en de moeder/oma werd ook nog 70 jaar. Het schilderij was een cadeau van haar kinderen. Ik kreeg kindertekeningen, vingerafdrukken van de  baby’s, stukjes stof waar oma ooit kleding voor de kinderen van had gemaakt. Oude foto’s van de trouwdag en foto’s van de kleinkinderen. Dit alles heb ik gebruikt in combinatie met mijn eigen verzameling stoffen, papier, verf en inkt.

Als ik in opdracht werk is dat een extra spannend proces, omdat degene die het werk bij mij bestelt er toch een verwachting bij heeft. Dus het moment waarop ik het werk laat zien als het af is, is steeds ook voor mij heel bijzonder en spannend. Het valt mij steeds op dat het werk dan veel emoties oproept, omdat het zo’n persoonlijk monument wordt, spullen die voor altijd in een schilderij vereeuwigd zijn. Het idee dat het werk doorgegeven zal worden aan de volgende generatie binnen een familie geeft het ook een extra lading.

Als je op een afstand het schilderij ziet, zie je vooral bloemen. En als je gaat inzoomen ontdek je pas de kindertekeningen, foto’s en persoonlijke spullen. Hierdoor is het niet alleen maar een collage van een familie, ik vind het heel belangrijk dat het werk op zich ook staat en het iedereen kan aanspreken.