Categories:> Geen onderdeel van een categorie

Limited Edition Prints

De Limited Edition Prints zijn voor mij een heel bijzonder proces geweest. 15 jaar geleden had ik al het idee om mijn kleine collages in te scannen, heel groot op te blazen en dan te printen, maar wat ik in mijn hoofd had was niet uitvoerbaar. Ik zocht naar een effect waarbij je je zou afvragen of je kijkt naar een print of een schilderij. Dat je niet meer kunt zien wat geprint of geschilderd is. Meerdere keren onderzocht ik de mogelijkheden, hoe ik dat kon (laten) maken, maar het was dan niet mogelijk nog iets toe te voegen aan de print en er overheen te schilderen.

Soms moeten ideeën even op de plank liggen, hebben ze tijd nodig om te rijpen en dan ineens komt alles samen en blijkt het nóg mooier te kunnen. De lijstenmaker waar ik al een aantal jaar mee werk, vertelde mij dat hij een grote investering had gedaan in een speciale printer met inkt die een hele hoge kwaliteit heeft. Vanwege die printer en inkt kreeg hij ook een licentie om met het papier van Hahnemühle te gaan werken. Hahnemühle komt uit Duitsland en maakt al een aantal generaties papier met hele bijzondere structuren en van zeer hoge (museum)kwaliteit.
Ineens kon ik mijn idee van jaren daarvoor van de plank halen. Zou het dan nu wel mogelijk zijn om een klein ontwerp uit te vergroten? Om het een schilderachtig effect te geven en het nog te bewerken nadat de print klaar was?

We zijn begonnen met een collage waarbij ik als basis een foto uit een tijdschrift uit 1952 heb gebruikt. Deze is ingescand en daarna met de computer bewerkt. We hebben verschillende papiersoorten geprobeerd en proefdrukken gemaakt. Ik was zo onder de indruk van de scherpte van de print en het bijzondere effect van het papier. Het is ongelofelijk hoe het net lijkt of er stof op de print ligt en de verfstreek van een klein kwastje nu uitvergroot lijkt op een grote streep van een blokkwast.

Door de samenwerking met de lijstenmaker, zijn vakkennis en door samen mijn idee te bespreken kwamen we op het idee om de print zuurvrij op dibond (samengeperst aluminium) te verlijmen. Zo kon de print zonder glas ingelijst worden en kreeg het nog meer een schilderij-achtig effect. Door te kiezen voor een bepaald type papier dat miljoenen kleine haartjes heeft werd de stofuitdrukking vergroot. In combinatie met de korreligheid van de analoog gemaakte oude foto’s lijkt het net fluweel.

Toen de eerste print klaar was en ik deze met verf en glitter bewerkte kwam het helemaal tot leven, het kreeg nog meer diepte en gelaagdheid. Dit pakte zo veel mooier uit dan ik ooit had gedacht! Iedere print wordt door mij met de hand bewerkt met verf en glitter, hierdoor worden ze driedimensionaler en allemaal uniek. Het zijn hele kleine oplages en de bewerking is iedere keer weer anders.

Limited Edition Prints van Noor Huige zijn allemaal uniek

Nu de prints in mijn Pop Up winkel hangen is het helemaal leuk te zien hoe mensen er op reageren. Vrijwel iedereen is er door gefascineerd, wil weten hoe het gemaakt is, wil het aanraken en voelen. Je snapt ook niet meteen wat voor materiaal het is en hoe het is gemaakt en of het geschilderd of geprint is. Voor mij maakt dat het werk extra goed gelukt, omdat ik een schilder ben die een print maakt en omdat het die verwondering en reacties oproept.

Onlangs is het ook gelukt de print in een ronde versie te maken, daarbij wordt het Dibond gefreesd en lijkt het werk op de muur te zweven.

Noor Huige Limited Edition Prints rond

Er liggen nog meer ontwerpen klaar om te maken, langzaam bereid ik mijn collectie Limited Edition Prints uit en iedere keer weer ben ik heel blij als ik een nieuw ontwerp kan laten printen. Het is altijd spannend om het dan voor het eerst te zien en de kracht van de schaalvergroting in combinatie met de technieken die er vandaag de dag zijn steeds weer zijn magische werk te zien doen.

Wees welkom om ze te komen bekijken, in mijn atelier op IJburg kan dat op afspraak of in de POP UP Store in Den Bosch.

ADRES POP UP Store:
Snellestraat 8, Den Bosch

OPENINGSTIJDEN:
Woensdag 11-17 uur
Donderdag 11-17 uur
Vrijdag 11-17 uur
Zaterdag 11-17 uur