Categories:> Geen onderdeel van een categorie

Antiekmarkt Brussel

Zondagochtend earlybird. Om half 6 zat ik al in de auto naar Brussel, met een vriendin die ook beeldend kunstenaar is, op weg naar de antiekmarkt in De Marollen. Zij had mij uitgenodigd om mee te gaan naar deze enorme markt waar we al om kwart voor 8 ’s ochtends moesten zijn om de beste spullen te vinden.

Nu heb ik best wel wat ervaring met rommelmarkten, antiekmarkten en kringloopwinkels omdat ik altijd op zoek ben naar bijzondere lijsten, maar deze markt overtrof mijn verwachtingen! We kwamen aan op een groot plein vol kleedjes en kraampjes waar het zo vroeg in de ochtend al druk was.  Aan de rand van het plein stonden mensen in het voorjaarszonnetje te genieten van verse koffie en croissants. We keken onze ogen uit, zoveel was er te zien, een hele verzameling torso’s van wel 50 paspoppen, Mariabeeldjes, porselein, servies en mooie design stoelen en lampen. Het is dat ik voor de lijsten kwam anders had ik wel met drie busjes vol naar huis kunnen rijden.

Verspreid over de markt stonden prachtige lijsten op kleedjes, de een nog mooier dan de ander. Van loeizware massieve lijsten tot over-de-top goud en kitsch maar ook een prachtige antieke metalen lijst, fijn bewerkt als kant. Toen begon de zoektocht om de pareltjes eruit te vissen, ik ben begonnen om door alle lijsten heen te ‘bladeren’, van kraampje naar kraampje te werken totdat ik het hele plein rond was. Uiteindelijk bleek dit een hele dag werk te zijn, met als resultaat 40 mooie lijsten.

In de lijsten zaten ook weer bijzondere dingen, van een amateuristisch landschapschilderijtje tot hele mooie oude communiefoto’s of andere portretten, die ik vervolgens weer mooi in mijn schilderijen kan gebruiken. Zo krijgt ook dat gene wat ik uit de lijst haal weer een mooie, nieuwe bestemming.

Zondag aan het eind van de dag ging ik met de lijsten terug naar Nederland en genoeg inspiratie om er mooie tekeningen voor te gaan maken.